sobota, 30 maja 2015

30% Gym, 70% Diet

... czyli dziś o jedzeniu.
Fluffy próbuje zmienić swoje nawyki żywieniowe i dziś zafundował sobie całkiem smaczną i kolorową kolację, w skład której wchodził paprykowy kurczak i mega sałatka.



Składniki:

- polędwiczki z kurczaka
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- oliwa

- różne rodzaje sałat
- ogórek
- papryka
- awokado
- brokuł
- nektarynka
- pomarańcza
- orzechy włoskie
- olej z pistacji
- melasa
- ocet balsamiczny
- sól

Przygotowanie:

1. Kurczaka najlepiej przygotować trochę wcześniej - oprószyć solą i pieprzem i skropić oliwą, włożyć do lodówki na kilka godzin.
2. Po tym czasie kurczaka mocno obsypać słodką papryką, owinąć w folię i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20-30 minut.
3. W tym czasie przygotujemy kolorowe pyszności: sałaty rwiemy na mniejsze kawałki i okraszamy dressingiem ( olej z pistacji + ocet balsamiczny + melasa + sól -> razem w ilości ok. 2 łyżek), kroimy ogórka w plasterki, paprykę w wąskie paski, awokado w kostkę, pomarańczę i nektarynkę w cząstki.
4. Brokuła dzielimy na małe różyczki i blanszujemy (zlewamy wrzątkiem). Aby zachował piękny zielony kolor - po minucie kąpieli we wrzątku, zlewamy go zimną wodą.
5. Orzechy z łyżeczką melasy prażymy na patelni - otrzymamy karmelizowane orzechy :)
6. Na talerzu układamy kolejno: sałaty, awokado, brokuła, ogórka i paprykę - lekko oprószamy solą.
7. Na to wykładamy owoce i posypujemy ostygniętymi orzechami.
8. Obok kładziemy paprykowego kurczaka i zajadamy ze smakiem :)

Oczywiście olej i przyprawy można dobrać według własnego uznania :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz